Nina Dragičević je književnica, skladateljica in magistrica sociologije. Je avtorica štirih knjig: romana Kdo ima druge skrbi (2014) in dveh esejističnih monografij: Slavne neznane (2016) in Med njima je glasba (2017) in pesnitve Ljubav reče greva (2019). Njeni teksti so bili prevedeni v angleški, nemški, češki in španski jezik. (tu ohrani povezave na te knjige in spodaj na albume.)

 

Avtorica je članica in sodelavka Društva slovenskih pisateljev, za katerega od leta 2017 pripravlja in vodi cikel pogovorov na Pisateljskem odru DSP na Slovenskem knjižnem sejmu.

 

Nina je tudi avtorica več elektroakustičnih kompozicij in zvočnih instalacij. Leta 2016 je izšel njen album Parallelax, leta 2019 pa album z elektroakustično opereto Gospa, tega v realnosti ni. Njena zvočna in glasbeno-pesniška dela so bila predstavljena na mednarodnem festivalu Heroines of Sound (Berlin), v Spektrumu (Berlin), v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, Galeriji Kapelica, Galeriji ŠKUC, na mednarodnem festivalu Sajeta, mednarodnem festivalu Živa književnost, Slovenskih dnevih knjige in drugod. Je tudi umetniška vodja Mednarodnega simpozijskega festivala Topografije zvoka in avtorica radijske oddaje Slavne neznane na Radiu Študent.

 

Nagrade in priznanja

Nina Dragičević je leta 2018, kot prva v zgodovini pesniške nagrade Vitez poezije, prejela obe nagradi – tako po izbiri strokovne žirije kot po izbiri občinstva. Istega leta ji je bila dodeljena svečana listina Univerze v Ljubljani za izjemne dosežke in priznanje Fakultete za družbene vede. Prav tako je bila leta 2018 finalistka za evropsko nagrado Palma Ars Acustica. Njena pesniška knjiga Ljubav reče greva je bila leta 2019 v ožjem izboru za Veronikino nagrado in Jenkovo nagrado, leta 2020 pa za Kritiško sito. Leta 2019 je bila avtorica v fokusu na Mednarodnem festivalu sodobnih umetnosti Mesto žensk. Nina je dobitnica Župančičeve nagrade za leto 2020.

 

Več info TUKAJ.