Moč jezika

 

Tako zelo te
imam rada,
da me je sram,
da ti to rečem
s temi spranimi
besedami.

 

Zato te ližem.
Zato me ližeš.

 


Nina Dragičević junija v mailu Anjuti:

 

Draga Anja,

 

tule je, Moč jezika: Metajezik.

 

to delo je, tako kot vsa moja dela, konceptualno (oziroma, bolje, prisotnost koncepta priznava). Naj ti torej orišem miselni tok tega dela:

 

Potreben je drug prostor (= mir = poskus izstopa iz zunanjega (opazi zvočni element prekinitve in napovedi vstopa drugam)), da bi sploh lahko pričeli. Da bi se sram iztisnil ven. In potem: Besedna zveza moč jezika, vzeta v vsej njeni polnosti. Jezik: moč storiti – ustvariti, preneseti, poškodovati, rehabilitirati. Toda in obenem: jezik sam ni nič, potrebuje poslušalko in poslušalko potrebuje. Natanko zato: poslušalka je tista, ki ima moč. Ona interpretira, z jezikom (torej, z izrečenim) stori, kar hoče. Lahko celo ne posluša = storiti (izvajati) nič → uničenje govorke. Najverjetneje ne posluša → iluzija razumevanja pri govorki → uboga govorka (poskuša) ྾ uboga poslušalka (misli, da je komu mar). Nato: specifičen kontekst: ljubezensko razmerje in erotika: jezik neločljiv od dotika: Poljubljaj me: (Besame mucho) se izreka zunaj → poslušalka hkrati govorka, erotika nima kam = nestabilnost (opazi glasbeno sinusoidnost) razpršena in hkrati ujeta (v zunanjost). In vendar se izrekanje + izrekanje dotika izvaja (dotik pa ne nujno): bam, bam (opazi ritem kontrabasa, zanimivo, da je kontrabas), izvaja (izreka) se marš = v ljubezni nežen; a kljub vsemu marš. Vse te poti vodijo v uničenje = govorka najde poslušalko. Vse to pa zato, da bi se uničenju izognili = da bi se izognili zvočenju, ki nima poslušalke. Nekdo ju je razkril, razpustitev obeh, sram lahko zaživi, morda tako tudi erotični dotik (tako zelo me ližeš / da te ljubim)?

 

Še enkrat, hvala za krasno pesem. Upam, da je iz mojega prispevka razvidno, da sem jo v roke vzela z globokim spoštovanjem.

 

Objem,

Nina

 

 

Moč jezika: Metajezik
Zvok, ideja, koncept, izvedba: Nina Dragičević
Vokal in besedilo: Anja Novak – Anjuta

 

Več o avtorici TUKAJ.

Več o moči jezika TUKAJ.

PODPRI sodelujočega umetnika
PODPRI ranerane